Πόσο «πράσινη» είναι η ενέργεια που καταναλώνετε; Πρόκειται για ρεύμα που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές ή μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό και έχει «βαφτιστεί» πράσινο για εμπορικούς σκοπούς; Το ηλεκτρικό δίκτυο τροφοδοτείται από διάφορες πηγές, ορισμένες εκ των οποίων παράγουν περισσότερη ρύπανση από άλλες. Οι συμβατικές πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας, ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι ρυπογόνες και απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα κι άλλα αέρια που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αντίθετα, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες, φυσικές πηγές, όπως ο ήλιος κι ο άνεμος, δεν παράγουν ρύπανση του περιβάλλοντος. Το ηλεκτρικό ρεύμα που τροφοδοτεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι ένας συνδυασμός όλων των παραπάνω πηγών παραγωγής ενέργειας, ρυπογόνων και μη.

Πώς ξεχωρίζει, λοιπόν, το πράσινο από το συμβατικό ρεύμα;

Το σύνολο της ενέργειας που παράγεται στην Ελλάδα, τόσο από συμβατικές όσο κι από ανανεώσιμες πηγές, διοχετεύεται από τις μονάδες παραγωγής στο ηλεκτρικό δίκτυο κι από εκεί διαμοιράζεται στους καταναλωτές, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ως ένα ενιαίο ενεργειακό μείγμα. Η κατανάλωσή σας ισοδυναμεί με εντολή για να διοχετευτεί με αντίστοιχη ποσότητα ρεύματος στο δίκτυο. Αναλόγως τον πάροχο που έχετε επιλέξει, η ποσότητα που θα εισρεύσει το δίκτυο λόγω της κατανάλωσής σας θα προέρχεται είτε από συμβατικές ή από ανανεώσιμες πηγές. Η WE ENERGY είναι θυγατρική του Ομίλου Eunice Energy Group (EEG), ο οποίος παράγει ενέργεια ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από Ανανεώσιμες Πηγές. Η καθαρή και πράσινη αυτή ενέργεια παράγεται μέσα από ιδιόκτητα αιολικά και ηλιακά πάρκα του Ομίλου EEG σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο αποτελώντας μέρος του ενεργειακού μείγματος που καταλήγει σε κάθε καταναλωτή. Όσο πιο μεγάλη είναι η ζήτηση για καθαρό ρεύμα μέσω της WE ENERGY τόσο μεγαλώνει δυνητικά το ποσοστό της «πράσινης» ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Το πιο καθαρό μείγμα στην Ελλάδα

Μέσω του αυτού μηχανισμού, διαμορφώνεται το ενεργειακό μείγμα κάθε παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το φθινόπωρο του 2019 από τις κρατικές αρχές, το 81,3% της ηλεκτρικής ενέργειας που διέθεσε η WE ENERGY στους πελάτες της προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το υπόλοιπο 18,7% αφορά επίσης σε «πράσινη ενέργεια», η οποία ωστόσο διατέθηκε σε πελάτες σε μικρές καταναλώσεις, που δεν συνυπολογίζονται στο δελτίο του εθνικού μείγματος ενέργειας. Η εν λόγω επίδοση απέχει πολύ από το 12,38% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό του Εθνικού μείγματος παραγωγής και καθιστά τη WE ENERGY τον προμηθευτή με το πιο «πράσινο» ενεργειακό μείγμα από κάθε άλλον στην Ελλάδα. Για το 2019, η αντίστοιχη επίδοση αναμένεται να αγγίξει το απόλυτο ποσοστό του 100%, μακράν υψηλότερη από κάθε άλλο προμηθευτή στην Ελλάδα! Όντας η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που προμηθεύει τους πελάτες της με 100% πράσινη ενέργεια, μέσω του μητρικού Ομίλου Eunice Energy Group, η WE ENERGY έχει ως όραμα να συνεργαστεί με όσο το δυνατόν περισσότερους καταναλωτές για την προώθηση και την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος.