Αν ο τελευταίος λογαριασμός ρεύματος σας φαίνεται κάπως παραφουσκωμένος, παρόλο που αλλάξατε πάροχο, αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή ο πάροχός σας έχει ενεργοποιήσει τη λεγόμενη ρήτρα οριακής τιμής συστήματος, η οποία είχε ως συνέπεια να χρεωθείτε το ρεύμα που καταναλώσατε με τιμές υψηλότερες από αυτές που προβλέπει το συμβόλαιό σας. Η εν λόγω ρήτρα υπάρχει εκεί για να προστατεύει όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας από υπερβολικές διακυμάνσεις στην τιμή χονδρικής του ρεύματος. Θα την ανακαλύψετε στα… ψιλά γράμματα του συμβολαίου σας και στην ενότητα Ανταγωνιστικές Χρεώσεις του λογαριασμού κατανάλωσής σας. Οι περισσότεροι καταναλωτές υπογράφουν το συμβόλαιο με το νέο παρόχό τους χωρίς να δίνουν προσοχή σε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες, όπως η ρήτρα οριακής τιμής συστήματος, και διαπιστώνουν τις συνέπειες αυτής, με οδυνηρό τρόπο, όταν λαμβάνουν το λογαριασμό τους.

Τι είναι η Οριακή Τιμή Συστήματος;

Όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν ρεύμα σε τιμή χονδρικής, το οποίο στη συνέχεια μεταπωλούν στους καταναλωτές – πελάτες τους σε τιμή λιανικής. Το κέρδος τους προέρχεται από τη διαφορά της τιμής χονδρικής με την τιμή λιανικής. Όσο πιο μεγάλη αυτή η διαφορά, τόσο πιο μεγάλο το κέρδος. Όταν όμως, η τιμή χονδρικής υπερβεί κάποια επίπεδα, τότε αν δεν αυξηθεί και η τιμή λιανικής, το κέρδος μετατρέπεται σε ζημιά. Η Ρήτρα ΟΤΣ θεσπίστηκε ως ασπίδα προστασίας των παρόχων έναντι υπερβολικών διακυμάνσεων στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ειδικότερα, η ΟΤΣ διαμορφώνεται από την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τους παραγωγούς σε συνδυασμό με την εκτίμηση της κατανάλωσης από τους παρόχους. Με βάση την προσφορά και την εκτιμώμενη ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας, υπολογίζεται η οριακή τιμή του Συστήματος, ξεκινώντας από την χαμηλότερη προσφερόμενη τιμή και καταλήγοντας στην υψηλότερη τιμή. Επί της ουσίας, η ΟΤΣ συμπίπτει με τη τιμή της τελευταίας μονάδας ενέργειας που αγοράζεται χονδρικά από τους παρόχους για να καλυφθεί η ζήτηση σε ρεύμα. Για λόγους προστασίας των καταναλωτών, έχει θεσπιστεί ένα ανώτατο όριο της ΟΤΣ, στα 300€/MWh. Επίσης, έχει θεσπιστεί ένα κατώτατο όριο προσφορών, το λεγόμενο μεταβλητό κόστος της μονάδας, το οποίο διασφαλίζει ότι οι παραγωγοί θα πληρώνονται το κόστος του ρεύματος που παράγουν.

Πότε ενεργοποιείται η Ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος;

Στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν όλο και περισσότερους πελάτες, πολλοί πάροχοι ρίχνουν υπερβολικά τα τιμολόγιά τους και υπόσχονται στους καταναλωτές ιδιαίτερα χαμηλές χρεώσεις ρεύματος και μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με το βασικό πάροχο. Στην πραγματικότητα, όμως, οι περισσότεροι πάροχοι μπορούν να υποστηρίξουν τα ανταγωνιστικά αυτά τιμολόγια, μόνο εφόσον αγοράζουν το ρεύμα τους σε χαμηλή τιμή χονδρικής. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπουν στα συμβόλαιά τους με τους καταναλωτές να υπάρχει η λεγόμενη ρήτρα οριακής τιμής συστήματος, που τους επιτρέπει να αυξάνουν την τιμή χρέωσης του ρεύματος πάνω από την τιμή που αναφέρεται ονομαστικά στο συμβόλαιό σας. Συνήθως, το εύρος τιμών για το οποίο ισχύουν οι βασικοί τιμοκατάλογοι των περισσοτέρων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, δεν ξεπερνά τα 55 με 60 €/MWh.

Πώς μπορώ να αποφύγω την επιβάρυνση της Οριακής Τιμής Συστήματος;

Υπάρχουν δυο τρόπο για να αποφύγει κανείς την επιπλέον χρέωση από την ενεργοποίηση της ρήτρας οριακής τιμής συστήματος. Ο πρώτος, αφορά στην υπογραφή μιας σύμβασης με τον πάροχό του που δεν περιλαμβάνει τη σχετική ρήτρα, όμως κάτι τέτοιο είναι στην πράξη δύσκολο καθώς σχεδόν όλες οι εταιρείες την περιλαμβάνουν στα συμβόλαιά τους. Ο δεύτερος αφορά στην επιλογή μιας σύμβασης, η οποία θα προβλέπει πολύ υψηλό όριο ενεργοποίησης της ρήτρας. Αυτή ακριβώς είναι και η λύση που έχει υιοθετήσει η WE ENERGY για να διασφαλίσει ότι οι χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν οι πελάτες θα παραμένει σταθερή, ανεξάρτητα από τις όποιες διακυμάνσεις της ΟΤΣ. Η τιμολογιακή πολιτική της WE ENERGY με τον καθορισμό εύρους διακύμανσης από 43 έως 68 ευρώ/MWh για την ενεργοποίηση της ρήτρας οριακής τιμής συστήματος, ουσιαστικά προφυλάσσει τους πελάτες της από δυσάρεστες εκπλήξεις πρόσθετων χρεώσεων!